"Hastane Yöneticilerine Karşı Suç Duyurusunda Bulunulacak"

ZERRİN ÇAPKIN/EGEOLAY-İzmir'de yetersiz sağlık personeli, yasal sınırlar dışında yüklenen ağır iş yükü ve sendikalaşmada yaşanan kısıtlayıcı baskılar nedeniyle, birçok hastane yöneticisine karşı suç duyurusunda bulunulacak.

"Hastane Yöneticilerine Karşı Suç Duyurusunda Bulunulacak"
Editör: Ege Olay
07 Mayıs 2024 - 15:12
Sağlık Bakanlığı'nca uygulmaya konulan 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' ve 'Hasta garantili' şekli ile hizmete açılan hastanelerde, sağlık personellerinin aldığı maddi ve manevi hasarın gün geçtikçe daha da katlanılmaz bir noktaya evrildiği belirtiliyor. Özellikle İzmir gibi metropollerde oluşan ağır iş yükük, yasal çalışma sınırının dışına çıkılarak icra edilen hizmet anlayışı ve bununla birlikte ortaya çıkan verimsizliğin, sadece sağlık personelini değil hastaları da oldukça kötü etkilediğinin altı çiziliyor. 

Mevcut koşullarda sendikalaşmanın önemi kendiliğinden gün yüzüne çıkıyor olsa da, personeller bu defa da başka sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası İzmir İki Noku Şube Eş Başkanı Başak Edge Gürkan, genel tabloyu ve mevcut koşulları anlattı. Gürkan, "Özellikle sarı sendikaların, diğer sendikalar üstündeki baskılarını anlatırken, aynı zamanda birçok hastanenin yöneticilerinin, sendikalara karşı aşırı yanlı turumu nedeniyle suç duyurusunda bulunulacağını aktardı. 



"EK ÖDEME DEĞİL TEK ÖDEME" 
SES 2 Nolu Şubelere Eş Başkanı Başak Edge Gürkan öncelikle dağınık gelen ödemelere ilişkin konuştu. Gürkan; "Örgütsüzlük ve tek başına olmak iyi değil. Sendikamızın kapısı tüm çalışanlarımıza açık. Hak hukuk mücadelesinde, gelin birlikte mücadele edelim diyorum. Özellikle yeni atanan arkadaşlarımız, haklarını bazen bilemeyebiliyorlar. Bu noktada mücadelemize, özellikle yeni atanan arkadaşlarımızın katkı sağlaması çok önemli. Maaşlar çok parçalı gelmekte. Temel maaşın dışında ekstra bir ek ödeme daha alınıyor. Hepsi, 3 gün 5 gün sonra ve dağınık yatıyor. Biz ek ödeme değil, tüm haklarımızı tek ödeme şeklinde almak istiyoruz" diye konuştu. 

"PATRONLAŞMIŞ SENDİKA YÖNETİCİLERİ DE VAR"
"Sendikalar, hakları koruma anlamında temel hak arama organıdır" diyen Gürkan, "Milyonlarca üyesi olan sendikalar işçinin yaşadığı sorunlar neticesinde çoğu zaman, yöneticilerin belli tavırları nedeniyle uzlaşı yaşıyor ve hak, adalet yerini bulmuyor. İşçiler, patronlaşmış sendika yöneticilerine karşı da mücadele etmek zorunda kalıyor. Bunun mücadelesini Türkiye'de veren çok fazla faaliyet bulunmaktadır" şeklinde aktardı. 

HASTANE YÖNETICILERINE SUÇ DUYURUSU! 
Gürkan, "Biz sadece SES üyesi sağlık emekçilerinin temsilcisi değilşz, tüm çalışanların haklarını arayan, sendika ayırmadan bunu yapan bir yapıdayız. Sağlık sektöründe personel yetersiz, bir kişi üç kişilik iş yapıyor, fabrika temposu hakim ve insan kayırma çok fazla. Müşteri garantili hasta açacağız dediler en nihayetinde ve bu kötü yaklaşımın kötü sonuçlarını yaşıyoruz. Kamu emekçileri açısından 130 saatlik bir ödenebilir çalışma sınırımız var. Daha fazla çalışanlar da var ve maalesef emeğin karşılığı ödenmiyor. Bu noktada personel sayısını da artırmıyorlar. Bizim yasalarımız zaten emekçinin haklarını korur düzeyde değil. Çalışanlar zaten yasal haklarını genel itibarıyla net bir şekilde de bilemeyebiliyor. Zaten iktidar yanlısı sendikalar da, kendi bünyesinde bulunmayan kamu çalışanlarını dolaylı da olsa, direkt olarak da olsa tehdit ettiği günler yaşıyoruz. İdarecilerin tüm sendikalara karşı objektif olması yasal zorunluluktur ancak bazı yöneticiler iktidar yanlısı sendikaların bir üyesi gibi hareket ediyor.  Bu nedenle yakın bir zamanda da birçok hastanenin yöneticisi hakkında görevini kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacağız" açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum