Şehrinaz Bayraktar

Şehrinaz Bayraktar

[email protected]

ÖLÇÜYÜ MÜ KAÇIRDIK?

17 Ocak 2015 - 16:59

 
Birkaç haftadır oldukça soğuk günler geçiriyoruz. Ülkenin doğusunu bırakın batısı bile kar ve soğuğun etkisi altında. Çoğu ilde kar tatili yaşandı. Hatta İstanbul valiliği, bu süreçte sosyal medyayı sıkça kullanan valiliklerden biri oldu. Öğrencilerin İstanbul Valisi’ne attığı tweetler ise uzun süre akıllarda kaldı. Kimisi hepimizi gülümsetti kimisi ise ölçü ve dengenin ne kadar aşıldığını gözler önüne serdi. Edeb ya da adab sözcüklerine ne kadar da uzaklaşıldığını gördük bazı yazılarda. Sosyal medyada yazıyor olmak dengeyi aşmayı haklı mı kılıyor ya da konuşma adabının olmamasını hoş mu gösteriyor diye düşünmekten kendimi alamadım. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz bilmiyorum ama ben ölçülü, dengeli ve edepli olmanın her yaşta, her yerde ve her konumda önemli olduğuna inanıyorum.
Şöyle bir düşününce denge, edep ve ölçü birbirine ne kadar da uyumlu üç sözcük… Evrenin oluşumundan varlıkların yaratılışına ve yaşantılarına kadar uzanan büyük bir zaman diliminin belki de en geçerli ve en önemli kavramlardan… Maddi ve manevi hayatımızdaki bütün güzellikler denge, edep ve ölçü olduğu zaman ortaya çıkmıyor mu zaten? Aşırılık, saygıda yoksunluk, israf hatta ve hatta taşkınlık ve sapkınlık hepsi denge ve ölçü yoksunluğundan kaynaklanmıyor mu?
Hayat, ölçülü ve dengeli olmakla anlamlı,  yararlı ve güzeldir… Kişi, yaptığı her işte olduğu gibi, konuştuğu her sözde de ölçülü, edepli, adaplı olmalıdır. Çünkü sorumludur. Sözde ve davranışlarda ileri gitmenin, haddi aşmanın doğru olmadığına inanıyor ve hiçbir aşırılıkta faydanın olmadığını düşünüyorum. Yemede, içmede, konuşmada, gülmede, sevmede hatta ve hatta dinde, ibadette bile ölçüden uzaklaşmak, aşırıya kaçmak doğru değildir. Orta yolu tutmak her şeyde olduğu gibi dinde ve ibadette bile önemlidir. Örneğin hadislerde ibadet için tüm gece uykusuz kalınmanın hoş olmadığı, sürekli oruçlu olmanın doğru bulunmadığı dile getirilmiştir. Allah’a yakın olmak isteyenlere orta yolu bulmaları ve ölçülü olmaları önerilmiştir. Rahman suresinde buyruluyor ya “Ölçüde haddi aşmayın.”
Bence de sevgili okurlarım güzel şeyler de dâhil hiçbir şeyi haddinden fazla yaparak kendimize haram etmeyelim. Sınırları aşmayalım. Mevlana ne de güzel söylüyor: “Edebin en önemli ölçüsü başkalarının senden rahatsız olmamasıdır.” Başkalarını rahatsız edecek şekilde ölçüsüz davranmayalım ve bunu kardeşlerimize, çocuklarımıza güzel birer örnek olarak öğretelim. Anlatalım…
Sevgiyle kalın… 

YORUMLAR

  • 0 Yorum