Şehrinaz Bayraktar

Şehrinaz Bayraktar

[email protected]

KARANFİL KOKULU YÂRİM

01 Ağustos 2014 - 18:30

İnsanlık tarihinde önemli bir yer tutan bir çok araç gereç ve nesne vardır elbette ama içlerinden bir tanesi başkadır. Kimi zaman ayrılığı anlatmıştır kimi zaman bir aşkı. Kah mutluluktan ağlatmıştır, kah hüzünlendirmiş kah tebessüm ettirmiş ama her zaman sevgiyi biriktirmiştir yapraklarında, tomurcuğunda, kokusunda... Evet, çiçeklerden bahsediyorum. Asırlardır duyguların anlatılmasında en güzel sembol olan çiçeklerden. Nezaket ve inceliği temsileden; zorlukların, streslerin törpülenmesinde yardımcı olan; gerilimleri azaltan çiçeklerden...
         İnsanların günlük yaşamında her dönem yer alan çiçekler sayesinde doğada nereye bakarsak bakalım yaşamın renklendiğini ve güzelleştiğini görürüz. İşte bu çiçeklerden bir tanesi vardır ki kokusu ve bin bir çeşit faydası ile tanınır. Hem tazesi hem kurutulmuş tohumu kullanılır. Karanfildir bu. Halk arasında söylenen çok da güzel bir benzetme vardır karanfille ilgili. Sevdiklerine "karanfil kokulum" diye seslenir âşıklar. "Karanfil kokulu yârim" diye anarlar. Hatta çok hüzünlü bir şarkısı bile vardır "karanfil kokan yârin." Bizim Ege Bölgesinde de gelinlere takılır karanfil. Mis kokulu karanfil, duruluğu ve temizliği temsil eden beyaz gelinliğin üzerinde kokusunu sala sala kendini gösterir herkese. Karanfille gelin olan genç kızın evine bereket getireceğine inanılır. Batıl bir inanıştır ve belki kimisine göre saçmadır ama gelenekleri ve görenekleri nesilden nesile sürdürmek apayrı bir lezzettir ve büyük bir hazdır benim için. Aydın yöresinde geçmişten günümüze kadar gelen güzel bir adettir. Kimi gelinler geleneği sürdürmek için, kimi gelinler bereket getirdiğine inandığı için takarlar mis kokulu karanfili boyunlarına. Ama diğer yörelerden olanlar pek bilmez bu tatlı geleneği. Bilmeyip de yeni öğrenenlerin çok hoşuna gider. Öyle ki yüksek lisans tezlerine bile konu olarak girmiştir bu yıllar yılı sürdürülen gelenek.
         İyidir, hoştur karanfil birçok da faydası vardır. Mesela hazımsızlığa iyi gelir. Bilakis başkalarını hazmedemeyenler derhal bir tutam karanfili alıp ağızlarına çiğnemelidirler. Böylelikle midelerinde gaz olmaz. Sonracığıma ağız kokusunu giderir. Ağızları dedikodu yapıp fitne fesatı dile getirmekten dolayı leş gibi kokanlar şifa niyetine bir besmele çekip yutmalıdırlar karanfili. Ayrıca oldukça kuvvetli bir dezenfektandır. Mikropların bulaşmasını önlemek gibi bir güzellik yapar ki bu faydası hiçbir şeye değişilmez. Çünkü kendi mikropları içinde kırılan fesatların, mikroplarını başkalarına bulaştırmalarını engeller. Faydaları saymakla bitmeyen karanfil, sinir sistemini de düzenler sevgili okurlarım. Eğer çevrenizde varsa, ki muhakkak vardır; ruhi bunalım içerisinde kıskançlık krizlerine girip buhran yaşayanlara karanfili gönül rahatlığı ile önerebilirsiniz. Şayet ben öyle yapıyorum. Ha bir de işin şu boyutu var: Çevrenizde sizi sinsi sinsi kıskanan hatta deliye dönen fitne ve fesattan kendini verem eden ağır vakalar olabilir. Karanfili önermek için çok geç kalmış olduğunuzu düşünebilirsiniz.  Düşünmeyin! Karanfil vereme de iyi geliyor. Çevrenizdeki tüm fitneci fesatçı çapulculara gönül rahatlığı ile önerebilirsiniz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum