Mecliste Erdal Bakkallı Gönderme

EGEOLAY/Görüşülmeye devam eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. Bölümü üzerine, CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 2014 yılında TRT 1’de yayından kaldırılan ‘’Leyla ile Mecnun’’ dizisinde yer alan Erdal Bakkal karakterinin sözüne atıfta bulunup, "Siz büyük marketlerden alışveriş yaparsınız ama cenazenize mahalle bakkalı gelir" görselini paylaşarak, ‘’Mahallenin ortak unsuru olan, evimizin, anahtarını bıraktığımız, güven duyduğumuz, veresiye yazdırdığımız, evliliği, cenazeyi, doğumu, düğünü öğrendiğimiz, mahalle kültürünün mihenk taşı olan bakkal amcayı korumak yerine, kapatılmasına neden olacağız’’ ifadesini kullandı.

Mecliste Erdal Bakkallı Gönderme
Editör: Ege Olay
26 Ocak 2023 - 12:06
İlerleme Beklerken Gerileme Kaydediyoruz

Söz konusu teklifin; 04.02.2021 tarihinde, Ticaret Bakanlığı tarafından ilgili sektörlerin görüşüne açıldığının altını çizen CHP’li Tacettin Bayır, ‘’2021’de konuşulan taslak, şu an görüştüğümüz tekliften çok daha iyiydi. 1. Sınıf dünya ülkeleri, zaman geçtikçe, piyasadaki aksaklıkları görüp, nokta atışları yaparak daha iyi kanunlar çıkartırken, 2 sene öncesinin taslağının gerisinde olmamız son derece üzücüdür. Teklifin perakende ticaretle ilgili hükümleri, enflasyonu ve perakende zincirindeki sorunları çözmekten uzaktır. 2021’deki ilk taslak, küçük üreticiyi zincir marketler karşısında daha fazla koruyup sorunu daha iyi tespit ederken, yeni teklif geneli itibariyle üretici-tedarikçi-perakendeci arasında, haklılığını ispat etme hususunda neredeyse eşit tutmuş, küçük üreticiyi yeterince kollamamıştır’’ dedi.

3 Harfli Marketler TOGG’da Satarsa Şaşırmayın

2021’deki Bakanlık taslağında zincir marketlerin, belli koşullar altında tütün mamulleri, mobilya, telefon, elektronik ve beyaz eşya satılamayacağı ile ilgili olarak görüşlerini de belirten Bayır, ‘’Teklif, bu taslak maddesini de ayıklamıştır. Mevcut Kanunda olan ve zincir marketlerin raf alanlarının en az %1 ini coğrafi işaretli ürünlere, yöresel ürünlere ayıracak hüküm için, 2021’deki Bakanlık taslağında kapsamlı değişiklik yapılıyordu. Kooperatifler ve yerel üreticiler destekleniyordu. Bu düzenleme de tekliften çıkarıldı, üstelik cezaları son dakika önergesiyle 1 Ocak 2024’e ertelendi. Taslakta belediyelerin tedarik ve dağıtım kooperatiflerine ortak olabilmesi sağlanırken yeni teklif bu hükmü de görmezden gelmiştir. Taslakta ticari misilleme ve uyuşmazlıklar için çözüm bulunurken bu teklifte yoktur. Taslak hiç geciktirmeden tüm cezaları, piyasa düzenlemelerini, zincir gıda marketlerinin Pazar günü çalışmamasını, belli ürünlerin o marketlerde satılmamasını yasalaştırmak için ‘Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer’ demişti. Bu teklif, tam tersine, cezaları ve yasakları 1 Ocak 2024’e erteliyor. Genel Başkanımızın sürekli vurguladığı üzere, AVM’lerin şehirde nerede konumlanacağına, haftada bir gün kapalı kalacağına dair hüküm de teklifte yoktur. Hani, yerli malı, hani yöresel üretime destek verecektik? Burada tam tersi bir uygulamayla karşı karşıyayız. 3 harfli marketler üzerine ait olmayan bu ürünleri alıp satıyorlar. TOGG’ da satarlarsa şaşırmayacağız’’ diyerek sözlerini bitirdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum