Reklam

Çeşme Belediyesi Tarihi Yapılara Hassasiyetli Yaklaşmıyor

EGEOLAY/Oyuncu Salih Güney, Çeşme Belediyesi ve Anıtlar Kurulu tarafından Tarihi Çeşme Kalesi önünde yapımı başlayan dört betonarme büfe projesine tepki göstererek taleplerini UNESCO’ya iletti.

Çeşme Belediyesi Tarihi Yapılara Hassasiyetli Yaklaşmıyor
Editör: Ege Olay
16 Mayıs 2022 - 15:56

İzmir’in Çeşme ilçesinde UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Çeşme Kalesi önünde geçtiğimiz aylarda Çeşme Belediyesi tarafından Anıtlar Kurulu onaylı dört betonarme büfe inşasına başlandı. Büfelerin 150 gün içinde tamamlanması planlanıyor.

Gazete Duvar’dan Özlem Kara’nın haberine göre; sinema oyuncusu Salih Güney, duruma tepki göstererek konuyu UNESCO’ya taşıdı.

Güney, büfeleri daha önce CİMER’e şikayet etti. Mart ayında, CİMER’e ilettiği şikayet dilekçesine yapılan geri dönüşte, “Çeşme Kalesi önünde devam eden söz konusu projenin ilçenin konut işlevinin yanı sıra kamusal kullanıma ait ticaret ve turizm amaçlı kullanan işlevlerini bir arada barındıran kent meydanında yer alması, bu nedenle alanın mevcut durumu ve kamusal kullanıma ait ihtiyaçları da göz önüne alınarak, alanda daha önce dağınık ve yoğun şekilde mevcut niteliksiz kütlelerin kaldırılıp, onaylı koruma amaçlı imar planı ve plan notları doğrultusunda hazırlandığı anlaşılan uygulamaların devam etmesine karar verilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
 

Güney, söz konusu betonarme büfelerle ilgili itirazlarını 24 Nisan günü UNESCO’nun hem Ankara’daki hem de Paris’teki bürolarına bildirdi.


 

Büfelere, dün itibariyle cam çerçeve takıldığını belirten Güney, “Büfelerin içi de çok küçük. Burada çay, kahve satışı yapılacak. Buraya gelen insanlar, kahvelerini ayakta mı içecek? Mecbur o büfelerin önüne masa koyulacak diye düşünüyorum. Büfelerin içi çok küçük olduğundan buzdolabı gibi eşyalar da dışarıya koyulacak. Tarihi kalenin önünde Coca-Cola buzdolapları, Algida şemsiyeleri koyacaklar. Kurul, ısrarla bu büfeleri burada tutmak istiyor.” diye konuştu.

Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le de görüştüklerini belirten Güney, Tunç Soyer’in de duruma tepki gösterdiğini ifade etti.


YORUMLAR

  • 0 Yorum